Geen ventilatoren aan bij warmte

Komende week wordt het weer heel warm in Nederland. We krijgen bij deze hitte regelmatig de vraag of de ventilatoren die in de zaal staan aan mogen. Helaas! Het RIVM raadt dit af.

Waarom?  
Ventilatie is belangrijk, maar een ventilator ventileert niet. Het zorgt alleen voor verkoeling (zonder dat de lucht kouder wordt). Dat komt door de luchtstroom: die zorgt ervoor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. Daardoor voelt het koeler aan (de gevoelstemperatuur wordt lager)
 
Er is momenteel geen uitbraak in Nederland bekend waarbij is gebleken dat (gebrek aan) ventilatie een hoofdrol heeft gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus Toch zijn er wereldwijd aanwijzingen dat het wel mogelijk is. Uit voorzorg moeten o.a. sportscholen daarom vermijden dat luchtstromen kunstmatig van persoon naar persoon gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij (zwenk)ventilatoren of -airco’s.
 
Wat kan wel?
Om het zo koel mogelijk te houden doen we het volgende:

  • Ventileren door de ramen op een kier te zetten en roosters open te zetten. Ook het mechanisch ventilatiesysteem (in het dak) staat aan. 
  • De ruimtes luchten door de ramen en eventueel de deuren tegen elkaar open te zetten. (Dit moet min 10 a 15 minuten, maar gebeurt bij ons de hele dag).
Dus....kom -waar mogelijk- in de koelere ochtend, sport één standje rustiger, neem voldoende water en je handdoek mee én neem daarna thuis een frisse douche. Daarnaast kun je natuurlijk lekker buiten in de tent trainen.
 
Veel sportplezier!
 
 

Informatie

Cookie instellingen