Test luchtkwaliteit in sportzaal


Heb je de pilaar met witte kastjes in de sportzaal al gezien? Vanaf komende week werken wij mee aan een landelijk onderzoek naar mogelijke verspreiding van het coronavirus door de lucht (aerosolen) bij sportscholen (*).
 
We vinden het belangrijk om te weten wat de huidige luchtkwaliteit in onze sportzaal is, maar ook wat er met deze luchtkwaliteit gebeurt wanneer we straks (als het kouder wordt) de deuren liever sluiten. Uiteraard willen we ook in de herfst en winter de kans op verspreiding van het Corona-virus door de lucht zo laag mogelijk houden en een veilige, gezonde sportomgeving blijven bieden.
 
Het onderzoek loopt in samenwerking met RECO Luchtreiniging. De luchtsensoren en luchtreinigers van RECO zijn wetenschappelijk getest in samenwerking met de TU Eindhoven, Sports Innovator en het NOC*NSF. In de sportschool staat op meerdere plekken een smalle pilaar zien met witte kastjes. Dit zijn de luchtsensoren en deze meten de kwaliteit in de lucht. Met de data die we hieruit halen, kunnen we later in het traject bepalen óf en hoeveel luchtreinigers we nodig hebben en waar deze moeten staan.
Omwille van het onderzoek zullen we de komende weken in wisselende omstandigheden trainen (deuren open en dicht). Dit doen we in overleg met de aanwezige leden. En uiteraard blijven we te allen tijde zorgen voor een veilige sportomgeving. Meten is weten en daarom is dit een mooie stap richting optimale binnenlucht voor het sporten.
 
Meer informatie?
In deze link staat onderaan een video over het onderzoek.
 
Heb je nog vragen?
Stel ze gerust aan de instructeurs of mail naar info@beweegpuntbas.nl
 
 
(*) Aerosolen zijn een mengsel van vloeistofdeeltjes en kleine vaste deeltjes, dus ook pollen, fijnstof en andere ziekteverwekkers, die in een gas rondzweven. Mogelijk kan het Corona-virus zich hieraan hechten om zo te verspreiden. Steeds meer wetenschappers en overheden raken overtuigd van de verspreiding van het Corona-virus door aerosolen. Zo hebben de Duitse en Amerikaanse overheid recentelijk al een statement naar buiten gebracht. Maar ook 239 internationale wetenschappers hebben een gezamenlijk een brandbrief hierover geschreven naar de wereldgezondheidsorganisatie. Ons RIVM is bezig met onderzoek.
 
 
 
 

Informatie

Cookie instellingen